DEN HAAG - Bedrijven in de vastgoedsector hebben de afgelopen periode voor zeker 1 miljard euro aan omzet verzwegen voor de Belastingdienst.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft de ruim zeshonderd bedrijven daarom boetes en naheffingen ter hoogte van 330 miljoen euro opgelegd. Dat heeft het ministerie van Financiën woensdag bekendgemaakt.

Het geld is grotendeels al met de bedrijven afgerekend. Weekers is tevreden over de harde aanpak. ''Ik heb de Belastingdienst opdracht gegeven om de vastgoedsector scherp te blijven controleren. Misbruik wordt niet getolereerd!''

Strafrechtelijk onderzoek

Onder de codenaam 'Nokvorst' voerde de fiscus de bijna 1300 bedrijfsonderzoeken uit in de hele vastgoedketen van projectontwikkeling tot bouw, exploitatie en aan- en verkoop. Acht keer werd de FIOD ingeschakeld voor een strafrechtelijk onderzoek, waaronder de grote 'Klimop-zaak'.

De fraude bestond bijvoorbeeld uit het uit de boeken houden van omzet door stromannen in te zetten. Medewerkers van vastgoedbedrijven verkopen panden dan ver onder de reële waarde aan een kennis of familielid.

Vervolgens werd het pand voor een veel hoger bedrag verkocht, waarbij over de winst slechts 1,2 procent belasting in box III werd betaald. Zo kon de veel hogere belasting die de vastgoedorganisatie had moeten betalen over de winst uit onderneming worden ontdoken.

Controleren

Door het onderzoek weet de Belastingdienst beter waar ze in de toekomst moet controleren. Ook makelaars, notarissen en taxateurs zullen extra worden gecontroleerd. Verder wordt extra scherp gelet op transacties tussen personen of bedrijven die elkaar kennen of aan elkaar gelieerd zijn.