DEN HAAG - Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en het Duitse energieconcern RWE begraven de strijdbijl over de kerncentrale in Borssele.

RWE krijgt een belang van 30 procent in de bestaande kerncentrale in Borssele en mag deelnemen in de bouw van een nieuwe centrale.

Beide bedrijven hebben een compromis bereikt, aldus een woordvoerster van RWE. Ze bevestigde berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

Het Duitse RWE heeft in Nederland het energiebedrijf Essent overgenomen. Essent had een belang van 50 procent in de kerncentrale in Borssele, maar dit belang ging niet over naar RWE. Daarover werd tot dusver een juridische strijd gevoerd.

Intentieverklaring

RWE krijgt een belang van 30 procent in de bestaande centrale en het belang van Delta gaat omhoog naar 70 procent. Beide bedrijven hebben hierover een ''intentieverklaring'' getekend, aldus RWE.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) zei in een recent Kamerdebat over kernenergie dat het wat hem betreft een goede zaak zou zijn als RWE en Delta er samen uitkomen.

Aandelen

De provincies Noord-Brabant, Overijssel, Limburg, Groningen, Drenthe en Flevoland en nog eens 130 gemeenten hebben in 2009 hun aandelen Essent verkocht aan RWE.

De kerncentrale Borssele bleef buiten de deal omdat Delta bepleitte dat de kerncentrale in handen van de overheid moest blijven. RWE bestreed dat en probeerde via rechtszaken haar gelijk te halen, tot dusver zonder succes.