BRUSSEL - Minister Jan Kees de Jager van Financiën sluit niet uit dat ook banken en andere private schuldeisers moeten meebetalen aan de Griekse schuldencrisis.

De Jager zei dat maandag voor beraad met zijn collega's van de andere eurolanden in Brussel. ''Ik sluit een herschikking niet uit.'' Volgens de minister mag de belastingbetaler niet de dupe worden van de Griekse problemen.

Griekenland heeft 110 miljard euro geleend van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om zijn schulden te lijf te gaan, maar het lijkt er niet in te slagen zijn huishoudboekje op orde te krijgen.

De Jager riep de regering in Athene nogmaals op ''alles te doen wat ze moet doen'' om haar financiën te saneren. Hij herhaalde zijn dreigement dat Nederland anders geen geld meer op tafel legt.

Eén route

Volgens De Jager is er voor de Grieken maar één route. Ze moeten bezuinigen, hun economie hervormen en staatsdeelnemingen privatiseren. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze van Nederland geen cent meer.

De Jager gaat er van uit dat ook het IMF dan de hand op de knip houdt.

De minister voegde er wel aan toe dat ook andere eurolanden getroffen worden door de Griekse problemen, omdat ze dezelfde munt hanteren. ''We zitten in hetzelfde schuitje.''

De Jager verwacht niet dat er maandag al een besluit valt over het uitbetalen van het volgende deel van de lening aan Griekenland, een bedrag van 12 miljard. Hij wees erop dat een missie van EU en IMF nog bezig is met een onderzoek in Athene.

IMF

De Jager gaat er niet van uit dat de arrestatie van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn tot vertraging leidt in de aanpak van de eurocrisis. Hij noemde de gebeurtenissen van afgelopen weekend, toen Strauss-Kahn in New York werd opgepakt omdat hij een kamermeisje zou hebben aangerand, ''vervelend''.

Maar volgens hem is het IMF een grote organisatie met veel bekwame economen.