MILAAN - Het Griekse privatiseringsprogramma, om geld bij elkaar te schrapen om de schulden af te lossen, staat nu bovenaan de agenda. Dat zei de Griekse premier George Papandreou in een zaterdag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

In het gesprek somde Papandreou een lijst maatregelen op die al genomen zijn om iets te doen aan de nijpende financiële situatie, waaronder bezuinigingen op de overheidsuitgaven. Verder zei hij dat Griekenland klaar is voor een grote privatiseringsronde.

''In het begin was privatiseren geen prioriteit. Nu staat het bovenaan de agenda. We zullen laten zien dat we onze afspraken nakomen.''

Volgens de premier is de steun voor het verkopen van staatseigendommen wijd verspreid, ook onder de oppositie en de bevolking.

Papandreou is er stellig over dat Griekenland de aflossing van zijn schulden niet verzaakt en dat het land niet uit de euro stapt.

Onderpand

Papandreou ging ook in op marktpraat dat Griekenland eigendommen in onderpand zou moeten geven op de leningen die het land krijgt. Hij zei dat voor hem niet helemaal duidelijk was hoe dit dan in de praktijk uit zou moeten pakken.

''Ik wil daar graag een opmerking aan toevoegen over hoe gevoelig dit voor ons ligt: om ons om een eiland of monument te vragen als garantie, is bijna een belediging. Het volk verwacht dat ons woord en onze acties voldoende garantie zijn.''