AMSTERDAM - Shell wordt weggepest uit een groot petrochemisch gebied in China. Dat zegt een voormalig Shell-manager zaterdag in de Volkskrant.

Volgens Frans van Gunsteren, die verantwoordelijk was voor de bouw van het enorme oliecomplex, denken de Chinezen geen dure buitenlanders meer nodig te hebben, omdat ze de techniek zelf beter beheersen.

"Ze vinden die dure expats niet meer nodig en denken het zelf wel te kunnen", zegt Van Gunsteren.

Een westerse diplomaat in Peking zegt de geluiden te herkennen. Vooral bedrijven die concurreren met Chinese staatsondernemingen moeten volgens hem 'echt oppassen'.

Petrochemisch complex

Shell heeft sinds 2006, samen met de Chinese staatsoliemaatschappij CNOOC, een petrochemisch complex dat anderhalf keer zo groot is als Moerdijk.

De installatie kostte drie miljard euro en geldt als een van de grootste buitenlandse investeringen met een Chinese partner in het land.

De spanning liep de laatste maanden op voor Shell, omdat CNOOC aan een nieuwe olie-installatie in de buurt werkt. Shell wil meedoen in de raffinaderij, maar de Chinezen hebben daar geen trek in.

Aandelen

Shell zou maximaal dertig procent van de aandelen in de nieuwe installatie kunnen krijgen, maar dan ook het aandeel in het bestaande complex van vijftig procent moeten verkleinen naar dertig procent. "Het eind van het liedje zal toch zijn dat de Chinezen het geheel naar zich toe trekken", stelt Van Gunsteren.

Shell wilde tegenover de krant niet ingaan op de kwestie.