BRUSSEL - Griekenland zal meer moeten doen om zijn begroting op orde te krijgen. De Griekse economie zal dit jaar meer krimpen dan eerder aangenomen.

Dat stelde Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) vrijdag bij de presentatie van de Europese economische vooruitzichten.

Volgens de prognoses zal de Griekse economie dit jaar met 3,5 procent krimpen. De commissie was eerder uitgegaan van een achteruitgang van 3 procent.

Het begrotingstekort dit jaar komt mogelijk uit op 9,5 procent, terwijl eerder een tekort van ruim 7 procent was berekend. Zo stijgt de staatsschuld naar 157,7 procent dit jaar en 166,1 procent in 2012.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds lenen Griekenland tot begin volgend jaar 110 miljard euro. In ruil moet de socialistische regering draconische besparingen doorvoeren.

Herstructurering

''Herstructurering van de schuldenlast van Griekenland zou grote risico's met zich brengen voor de hele eurozone en lost de financiële crisis van dat land niet op.'' Dat zei bestuurder Jürgen Stark van de Europese Centrale Bank (ECB) in Aken.

Speculaties over herstructurering berusten volgens hem op het misverstand dat Griekenland niet langer in staat zou zijn om aan zijn schulden te voldoen.

Stark waarschuwde dat de schadelijke gevolgen van een herstructurering van schulden niet mogen worden onderschat.