DEN HAAG - Nederland kan besluiten het volgende deel van eerder aan Griekenland toegezegde leningen per half juni tegen te houden. Minister De Jager van Financiën zei dat vrijdag na de ministerraad.

''De bal ligt nu bij de Grieken, ze moeten het IMF-programma gewoon uitvoeren. Als ze dat niet doen, houdt het op.

Of er in Griekenland nou politieke tegenstand is of niet, dat maakt me niet uit, er is geen tijd meer voor onwil’’, aldus De Jager.

Uitgangspunt

De volgende tranche van leningen binnen het IMF-programma moet in de tweede helft van juni worden uitgekeerd. Nederland kan dat tegenhouden. ''Als het IMF niet meedoet, is voor ons het uitgangspunt dat ook Nederland de tranche inhoudt en niet uitkeert."

Op dit moment praten het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie met de Griekse regering. De Jager wil de volgende tranche alleen uitkeren als het IMF tevreden is en de Grieken voldoen aan de strenge afspraken.

Nieuwe lening

De Jager zei ook dat het ''nog lang niet zo ver is dat de eurolanden iets extra’s gaan doen" in de richting van Griekenland. Athene heeft mogelijk een nieuwe lening nodig, bovenop die van 110 miljard euro die het land vorig jaar al kreeg.

De Jager eist van de Grieken ''een heel stevige en pijnlijke aanpassing van de economie, bezuinigingen en het doorvoeren van privatiseringen".

Meer doen

Volgens Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) zal Griekenland meer moeten doen om zijn begroting op orde te krijgen.

De Griekse economie zal dit jaar meer krimpen dan eerder aangenomen. Volgens de prognoses zal deze krimp uitkomen op 3,5 procent. De commissie was eerder uitgegaan van een achteruitgang van 3 procent.

Begrotingstekort

Het begrotingstekort dit jaar komt mogelijk uit op 9,5 procent, terwijl eerder een tekort van ruim 7 procent was berekend. Zo stijgt de staatsschuld naar 157,7 procent dit jaar en 166,1 procent in 2012.

De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds lenen Griekenland tot begin volgend jaar 110 miljard euro. In ruil moet de socialistische regering draconische besparingen doorvoeren.