'Windenergie op zee binnen 15 jaar rendabel'

DEN HAAG - Windenergie op zee kan binnen 15 jaar rendabel en subsidievrij zijn. Dat stellen de belangrijkste spelers op de markt voor windenergie in het vrijdag gepubliceerde onderzoek Offshore Proof van PricewaterhouseCoopers (PwC).

De afgelopen jaren nam de Europese capaciteit van windenergie op zee al sterk toe. Vanaf 2008 verdubbelde deze tot 3000 megawatt in 2010. Nederland neemt hierin een kleine 10 procent voor zijn rekening.

Onderstaand kaartje geeft het aandeel windenergie (offshore en onshore) van de totale energieconsumptie per land van de Europese Unie in 2010. De cijfers voor beide visualisaties zijn afkomstig uit dit rapport van de European Wind Energy Association (EWEA).

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Op termijn moet windenergie op zee voor ongeveer 12 procent gaan bijdragen aan de totale elektriciteitsproductie in de EU. Maar voor het zover is, zijn nog heel wat stappen te zetten op technisch, logistiek, financieel en beleidsvlak, aldus het rapport.

''Wil Nederland hierin een rol spelen, dan hebben we - zeker in vergelijking met ons omringende landen - nog een lange weg te gaan", aldus Paul Nillesen van PwC.

De studie laat volgens hem zien dat offshore windenergie grote potentie heeft. Daar kan Nederland met zijn havenfaciliteiten en offshorebedrijven zeker van profiteren. ''Maar dan moeten de sector en de overheid samen aan de slag.''

Bouwrijp aanbieden

De overheid kan bijdragen door windgebieden op zee al 'bouwrijp' aan te bieden, het faciliteren van aansluitingen op het land door middel van 'stopcontacten' aan de kust, en kennis en vermogen beschikbaar te stellen.

Op die manier kunnen risico's worden gedeeld en kan de investeringsbereidheid in de markt worden aangewakkerd.

Randvoorwaarden

Nillesen wijst erop dat Nederlandse spelers die willen investeren in windenergie op zee, zich oriënteren op landen waar de randvoorwaarden het aantrekkelijkst zijn.

''Op het moment dat een partij zijn focus heeft gelegd op een buurland en daar heeft geïnvesteerd in kennis en capaciteit, wordt het moeilijk om die partij in een later stadium weer naar Nederland te lokken.''

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie