AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs probeert voorzichtig de schade te repareren die ze vorige week heeft opgelopen. In die periode verloor de AEX-index zo'n 4 procent om in de onderste -regionen te belanden.

Bekijk video

Maandag volgde een eerste herstel, met een winst van 1,4 procent voor de AEX. De belangrijkste graadmeter op het Damrak trok dinsdagochtend de opgaande lijn door, gestimuleerd door hogere slotkoersen op de beurzen van New York. Tegen de middag noteerde AEX 0,5 procent hoger op 491,30 punten. Daarmee passeerde de index weer de grens van 490 punten.

Het optimisme ging overigens niet gepaard met hoge omzetten. "Er zijn geen wilde bewegingen", stelde een analist vast. Hij verwacht ook voor de rest van de dag niet veel bijzonders. Bij het ontbreken van macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en belangrijk bedrijvennieuws ontbreken de noodzakelijke stimuli om de beurs verder omhoog te stuwen.

Het hogere slot van de Nasdaq op maandag trok op het Damrak de technologiesector nog mee omhoog. Die kreeg ook nog een impuls van de meevallende cijfers van ASM International.

ASMI

Chipmachinemaker ASM Lithography was van de hoofdfondsen de grootste stijger (3,1 procent op 21,42 euro). Philips pluste 1,4 procent op 30,75 euro. MidKapper ASMI (toeleverancier chipindustrie) kreeg als beloning voor zijn jaarcijfers er 5,5 procent bij op 22,26 euro. BE Semiconductors volgde op de voet met een winst van 5,3 procent op 8,69 euro.

KPNQwest

KPNQwest kreeg een tik op de vingers voor het fors hogere nettoverlies dat het bedrijf over 2001 boekte. De betere prestaties uit de dagelijkse activiteiten boden voor beleggers onvoldoende tegenwicht. Het aandeel zakte 4 procent weg op 5,50 euro.

Winst was er ook voor de meeste andere beurzen in Europa. Londen deed het 0,75 procent beter, maar Frankfurt was rond het middaguur ,2 procent lager. Op de Duitse beurs liet Eon 2 procent liggen door de vrees dat verzekeraar Allianz een deel van zijn aandelen in het energieconcern op de markt brengt.

In Parijs was de beursindex 0,5 procent hoger. Hier viel Thomson Multimedia sterk uit de toon met een daling van 7,2 procent. Het elektronicaconcern presenteerde slechter dan verwachte resultaten. Bovendien wil de Franse staat een deel van het overheidsbelang van procent in het concern kwijt.

Euro

De euro stond op 0,87705 dollar en was daarmee iets lager dan de ,8785 dollar van eerder op de dag. Dat de EU Duitsland niet aanpakt vanwege het oplopende begrotingstekort, had vrijwel geen invloed op de koers. Tegenover het pond sterling deed de euro ,6145. Eerder 's morgens was dat 0,6155 pond.