Economie groeit in eerste kwartaal met 0,9 procent

DEN HAAG - De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van 2010.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van voorlopige cijfers.

Op jaarbasis groeide het bruto binnenlands product in de eerste drie maanden van het jaar met 3,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

En dat is de hoogste groei in drie jaar tijd. Het CBS tekent daarbij aan dat het eerste kwartaal dit jaar 1 werkdag meer telde dan vorig jaar.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Wederuitvoer

Economen hielden rekening met een toename van 0,8 procent op kwartaalbasis. De groei van kwartaal op kwartaal is hoger dan het gemiddelde van de zes voorgaande kwartalen. In het laatste kwartaal van vorig jaar groeide de economie met 0,6 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Het aantal banen lag 41.000 hoger dan een jaar eerder, maar iets lager dan de voorgaande periode. De export groeide weliswaar op jaarbasis maar halveerde vergeleken met de groei in de voorgaande kwartalen. Dat komt vooral door een daling bij de wederuitvoer, aldus het CBS. Het volume van de uitvoer kwam 5,7 procent hoger uit op jaarbasis.

'Spectaculair' 

De consumptie van huishoudens ging 0,2 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar. Mensen kochten vooral meer nieuwe auto's en gingen vaker naar een restaurant of café. Het gasverbruik daalde juist, met dank aan de zachte winter aan het begin van dit jaar.

De bouwproductie groeide volgens het CBS ''spectaculair'', in het eerste kwartaal met maar liefst 13 procent ten opzichte van een jaar eerder. En ook dat heeft weer veel te maken met het mooie weer.

De totale investeringen kwamen van januari tot en met maart bijna 12 procent hoger uit dan een jaar eerder. ''Dit is toe te schrijven aan fors hogere investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur'', stelt het CBS. De stijging volgt op twee jaar van dalingen.

'Te veel optimisme'

Minister Jan Kees de Jager van Financiën waarschuwt voor ''te veel optimisme'' nu er een economische groei was van 0,9 procent. ''Het is goed om te zien dat de economie aantrekt. Deze cijfers bevestigen het beeld dat Nederland herstelt van de crisis'', aldus de CDA-minister.

''Toch wil ik waarschuwen voor al te veel optimisme. De groei in het eerste kwartaal is weliswaar hoog, maar we moeten voorzichtig zijn met het trekken van te optimistische en misschien voorbarige conclusies.''

Volgens De Jager zijn de overheidsfinanciën nog lang niet op orde en is ook de economie nog niet terug op het niveau van voor de crisis. ''Tegelijkertijd zijn er nog steeds grote risico’s voor de Nederlandse en wereldeconomie, niet in de laatste plaats door de schuldencrisis in Europa.''

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie