Chipshol klaagt bij NMa over Schiphol

SCHIPHOL - Projectontwikkelaar Chipshol heeft bij mededingingsautoriteit NMa een klacht ingediend tegen Schiphol. Dat maakt het bedrijf vrijdag bekend. Schiphol maakt zich volgens de projectontwikkelaar schuldig aan machtsmisbruik.

Chipshol is al lange tijd verwikkeld in allerlei procedures in de strijd om grond rond Schiphol. Het bedrijf stelt nu in zijn klacht dat Schiphol regelgeving rond onder andere de vliegveiligheid zou misbruiken om Chipshol en andere particuliere partijen uit de markt te houden.

De projectontwikkelaar stelt dat het ‘Vriesman-rapport’ uit januari 2009, opgesteld in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM, tot een soortgelijke constatering kwam.

NMa

''Toch deed de NMa niets. Chipshol wil weten waarom de NMa niet ingreep’’, aldus het bedrijf vrijdag. De NMa heeft de klacht ontvangen. ''We zullen deze klacht zorgvuldig in behandeling nemen.''

Vorige maand leidde de juridische strijd van het bedrijf tot het terugtreden van NMa-topman Pieter Kalbfleisch. Kalbfleisch zou onder ede hebben gelogen over zijn rol als rechter in de zaak.

Grond en geld

Chipshol stelt door een uitspraak van oud-rechter Hans Westenberg in de jaren negentig veel grond en geld te zijn kwijtgeraakt. De projectontwikkelaar vermoedt dat sprake is geweest van vriendjespolitiek, waarin ook toenmalig rechter Kalbfleisch een handje had.

De beweringen van een getuige leken dat te bevestigen, terwijl Kalbfleisch eerder ontkende. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem inmiddels van meineed.

De projectontwikkelaar noemt het in zijn klacht ''zeer opmerkelijk’’ dat de NMa ondanks het onafhankelijke Vriesman-rapport geen actie heeft ondernomen en sluit niet uit dat dit te maken heeft met de rol van Kalbfleisch.

Domineert

''Het uitschakelen van Chipshol heeft er toe geleid dat Schiphol de markt domineert en bedrijven die zich in de Schiphol-zone willen vestigen een keuze ontneemt’’, aldus directeur Peter Poot van Chipshol.

''In andere sectoren zoals de garnalenvisserij en zorg is de toezichthouder zeer alert en wordt er hard opgetreden. Maar het staatsbedrijf Schiphol bleef altijd buiten schot.’’

Luchthavenbedrijf Schiphol laat weten nog niet bekend te zijn met de klacht. ''We wachten de reactie van de NMa af.''

Lees meer over:
Tip de redactie