UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen gaan de opstoppingen bij de roltrappen in de stations aanpakken. Om de doorstroming van reizigers te verbeteren, gaan bepaalde naast elkaar liggende roltrappen voortaan één richting op en gaan de roltrappen sneller draaien. Dat heeft een woordvoerder van NS Reizigers dinsdag laten weten.

Het eerste station dat wordt aangepakt is Utrecht Centraal. In Utrecht gaan de roltrappen sinds vorige week, bij wijze van proef, in de spits aan de zuidzijde van de perrons alleen nog omhoog. Om verwarde reizigers richting trappen te helpen waar ze wel naar beneden kunnen, staat NS-personeel klaar.

Later deze maand komen ook bordjes bij de roltrappen met de tekst 'rechts staan, links lopen'. De NS lijkt de Nederlandse reiziger daarmee wat Britse discipline bij te willen brengen. "We hopen dat we door de mensen te wijzen op de mogelijkheid ook op het idee brengen het te doen", zegt de woordvoerder. "Daar worden we samen beter van. We gaan het in ieder geval serieus proberen."

Ook zullen roltrappen op verschillende NS-stations opgevoerd worden. "De snelheid gaat van een halve meter per seconde naar 65 centimeter per seconde", weet de woordvoerder. ,"Dat is niet opvallend veel, maar het kan wel helpen."

Buiten Utrecht Centraal zijn er volgens hem meer stations die kampen met filevorming bij de roltrappen. De komende weken zal blijken op welke stations maatregelen genomen worden.

/DOSSIERDe NS