Nederlandse bedrijven in trek bij buitenlandse kopers

AMSTERDAM –Het aandeel buitenlandse kopers op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt neemt steeds verder toe. Hun aandeel is in het eerste kwartaal van 2011 gestegen naar 44 procent tegenover 40 procent een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van databank Overfusies.nl. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aandeel buitenlandse kopers toeneemt. In het eerste kwartaal van 2009 lag het percentage nog op 27 procent.

Onder de buitenlandse partijen zijn ondernemingen uit de Verenigde Staten het meest actief in het kopen van Nederlandse bedrijven. Zij zetten in het eerste kwartaal 18 overnames op hun naam.

Het Verenigd Koninkrijk staat met acht transacties op de tweede plaats, terwijl Duitsland nummer drie vormt met vijf deals.

Xerox

Spraakmakende Amerikaans-Nederlandse overnames vormen die van Unamic/HCN door Xerox, de vastgoedtak van ING door CB Richard Ellis en Nedalco door Cargill.

Nederlandse kopers zijn minder actief op de buitenlandse overnamemarkt dan andersom. Van de internationale transacties was bij 36 procent de koper Nederlands en de overgenomen partij buitenlands, terwijl in 64 procent van de gevallen een buitenlandse partij een Nederlands bedrijf kocht.

Het verschil is wel iets kleiner geworden ten opzichte van vorig jaar, toen Nederlandse kopers goed waren voor 33 procent van het totale aantal grensoverschrijdende deals.

Nederlandse bedrijven winkelen het liefst in Duitsland, waar in het eerste kwartaal zes deals werden gesloten. België staat op de tweede positie met drie deals.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie