Ondernemer heeft meer vertrouwen in economie

AMSTERDAM – Ondernemers hebben het afgelopen kwartaal meer vertrouwen gekregen in de Nederlandse economie en hun eigen bedrijf. Dat blijkt donderdag uit peilingen van onderzoeksbureau EIM.

Het aantal mkb-ondernemers dat zegt vertrouwen te hebben in de economie van dit jaar is gestegen van 72 naar 85 procent, vergeleken met het eerste kwartaal van 2010.

Het vertrouwen ligt hoger dan tijdens de economische crisis in 2008 en het dieptepunt in het voorjaar van 2009. Toch is het nog niet terug op het niveau van 2007, toen 91 procent van de ondernemers aangaf (enigszins) vertrouwen te hebben in de economische ontwikkeling van Nederland.

Eigen bedrijf

Driekwart van de respondenten heeft nu fiducie in het economische beleid dat de overheid voert. Voorgaande jaren had krap de helft van de ondernemers daar vertrouwen in.

De ondervraagden zijn ook positiever over de vooruitzichten van hun eigen onderneming. Vergeleken met een jaar geleden verwachten meer ondernemers een omzet- en winstgroei in de boeken te zetten.

Ze geven hun eigen onderneming in de eerste drie maanden van dit jaar een gemiddeld rapportcijfer van 6,6. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in 2010. Het aantal ondernemers dat een rapportcijfer onder de 6 geeft is afgenomen van 44 naar 39 procent.

Dienstverlening

Eigenaren van bedrijven in de groothandel, financiële en zakelijke diensten zien de toekomst het meest zonnig in. Ook het vertrouwen van ondernemers in de industrie en de horeca komt boven het gemiddelde uit.

In de bouw en de autosector blijft het optimisme achter. Dat komt volgens de onderzoekers vooral door de achterblijvende productie in de bouw en de sterke margedruk bij automakers.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie