Verdachte vastgoedfraudezaak tekende vaak blind

HAARLEM - Hoofdverdachte Jan van V. in het grote vastgoedfraudeproces is 'opgegroeid' in een periode in het vastgoed dat veel zaken mondeling afgesproken werden. Hij was vaak goed op de hoogte van de inhoud van overeenkomsten, maar heeft veel stukken blind getekend.

Dat zei Van V., voormalig directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling, donderdag bij het begin van de behandeling van zijn zaak door de rechtbank in Haarlem.

''Zo heb ik 35 jaar gewerkt'', aldus Van V. ''Dat heeft ertoe geleid dat ik hier zit.'' Uitgangspunt was op projecten zoveel mogelijk winst te maken, zo zei hij.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Van V. als spil en initiator van een omvangrijke fraude met vastgoed rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). Hij wordt onder meer verdacht van miljoenenverduistering, witwassen en omkoping.

Bijverdienen

Van V. was ervan overtuigd dat hij als directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling ten tijde van samenwerking met ABN Amro mocht bijverdienen. Bouwfonds-directeur Cees H. had hem daarvoor toestemming gegeven. ''Niemand heeft daar ooit een vraag over gesteld'', aldus Van V. donderdag.

Hij was vanaf 1995, toen hij zijn eigen bedrijf had verkocht aan Bouwfonds, directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. In 1998 werd hem gevraagd de samenwerking te leiden. Van V. stelt toen opnieuw te hebben onderhandeld over zijn arbeidsvoorwaarden.

Van V. wilde aandelen in het bedrijf, wat niet bespreekbaar was. Van zijn baas Cees H. mocht hij met zijn eigen bv echter bijverdienen op een aantal Bouwfondsprojecten. De afspraak is mondeling gemaakt, aldus Van V. Zoals in die tijd alles mondeling ging. ''Als het niet had gemogen, was ik weggegaan'', zei Van V.

Kruimeldief

Van V. bepaalde zelf hoe hoog de winst was die hij maakte op een project. ''Ik kan u verzekeren dat ik een kruimeldief was vergeleken met collega's, projectontwikkelaars die soms honderd miljoen verdienden op een project'', zei Van V. ''De vastgoedmarkt waar ik deel van uitmaakte was een heel aparte wereld met eigen normen. Dit gerommel en gefreubel kon gewoon.''

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie