'Overheid laat recordaantal kantoren bouwen'

AMSTERDAM - Ondanks de grote leegstand blijven er nieuwe kantoren bijgebouwd worden. In 2010 vroeg de overhed een recordaantal vergunningen aan voor de bouw van nieuwe werkplekken.

De totale waarde van de vorig jaar aan de overheid afgegeven vergunning beliep 301 miljoen euro, bijna de helft van het totaal. Dat meldt het Economisch Bureau van ING in de donderdag gepubliceerde kwartaalvisie vastgoed.

Volgens ING moet juist die overheid ingrijpen op de vastgoedmarkt, of de branche moet zelf afspraken maken om leegstand tegen te gaan.

De meerderheid van de verhuurders en handelaren in onroerend goed beschouwt de markt nog steeds als ongunstig. De waarde van de panden daalde het afgelopen jaar verder. ''Daarbij ligt het aantal koop- en huurtransacties bij commercieel vastgoed ongeveer de helft lager dan voor de recessie.''

In totaal werd het afgelopen jaar voor 664 miljoen euro aan vergunningen verleend.

 Weinig last

Leegstand klinkt heel erg, maar ING stelt dat maar weinig van de betrokken partijen er echt last van hebben. De projectontwikkelaar krijgt een mooie opdracht, de belegger heeft een nieuwe investering, de huurder heeft een prachtig nieuw pand, het grondbedrijf van de gemeente doet goede zaken en de aannemer die mag gaan bouwen is ook blij.

''De enige partij die nadeel ondervindt, is de eigenaar / belegger van het leegkomende pand.''

Ongelofelijk

“Het is ongelofelijk dat in deze tijd een recordaantal vergunningen aan de bouw voor nieuwe kantoren zijn afgegeven. We bouwen voor leegstand.", zo stelt Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken (PvdA) in een reactie tegenover NU.nl.

"In 2010 stond ongeveer 14% van de kantoorruimte leeg. Dat is 7 miljoen vierkante meter.
De PvdA verwacht van het kabinet dat het nu ingrijpt in de kantorenmarkt en met maatregelen komt om leegstand tegen te gaan.”

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie