Olieprijs remt reislust

BRUSSEL - Hoewel het jaar goed begon voor de Europese toerismebranche, vlakt het herstel nu af. Sinds een paar weken is het tempo eruit bij de luchtvaartmaatschappijen en het herstel in de hotelsector lijkt over de piek heen te zijn.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalrapportage en vooruitblik van de European Travel Commission (ETC).

De afnemende reislust heeft onder andere te maken met de hoge olieprijs, waardoor reizen duurder wordt. Bovendien neemt het besteedbare inkomen van consumenten daardoor af.

Omdat de luchtvaartmaatschappijen vanaf het begin van het zomerseizoen flink meer vliegtuigen inzetten en het groeitempo van de vraag afvlakt, zouden tickets volgens de ETC de komende tijd wel goedkoper moeten worden. Dat zou de vraag dan weer kunnen stimuleren.

De hotels zullen de komende tijd niet veel voller komen te zitten dan nu het geval is. De prijzen gaan nog wel omhoog, omdat de vraag nog steeds groter is dan vorig jaar.

Japanners

Japanners gaan dit jaar naar verwachting veel minder vaak op reis. De ETC schat op basis van eerdere crises dat het uitgaand toerisme met 10 procent daalt. Europa zal daar niet heel veel last van hebben; Japanse toeristen blijven de laatste jaren al veel vaker in de Aziatische regio.

Binnen Europa staat Nederland op de achtste plaats als bestemming waar Japanners naartoe gaan.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie