Verdachte fraudezaak geeft 'bijverdiensten' toe

AMSTERDAM - De hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak Klimop, Jan van V., geeft toe dat hij als directeur van Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling miljoenen heeft bijverdiend aan projecten.

Dat zegt hij woensdag in een interview met NRC Handelsblad."Ik verdiende heel veel geld voor Bouwfonds. Miljoenen. En ik vond het logisch dat ik daar als ondernemer ook een deel van kreeg."

De voormalig directeur zegt in de krant dat hij over die bijverdiensten afspraken had gemaakt met toenmalig bestuursvoorzitter Cees H., ook verdachte in de zaak. "Hij mocht daar ook toestemming voor geven."

Horloge

Van V. geeft ook toe dat hij als projectontwikkelaar mensen heeft omgekocht. Dat hoorde er volgens hem bij. "Wilde je met iemand praten, zat zijn agenda altijd vol. Maar gaf je hem bijvoorbeeld een horloge, dan was er ineens wel een gaatje vrij."

Van V. werkte van 1995 tot 1998 bij Bouwfonds en tot 2001 bij Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling, dat eigendom was van Bouwfonds en ABN Amro. Hij wordt verdacht van onder meer valsheid in geschrifte, omkoping, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Dubieuze transacties

Volgens justitie verdiende hij tientallen miljoenen aan dubieuze transacties met vastgoed van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Onderaannemers en makelaars moesten een deel dat zij van Bouwfonds kregen doorbetalen op basis van winstdelingsovereenkomst, waarna het bij Jan van V. terechtkwam.

Het was voor het eerst dat Van V. in het openbaar over de zaak sprak. Donderdag begint bij de rechtbank in Haarlem de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

In de vastgoedfraudezaak werden Philips Pensioenfonds en Bouwfonds voor honderden miljoenen euro's benadeeld. Slechts een deel van de ongeveer 125 verdachten moet zich voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie doet een fors aantal zaken af met een schikking.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie