'Snellere actie DNB bij probleembanken'

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) moet worden verplicht om vroeger in te grijpen bij banken die in de problemen zijn geraakt. De kans is dan kleiner dat banken verder verzwakken.

Dat staat in een brief van het Centraal Planbureau (CPB) die dinsdag naar buiten komt en waar het Financieele Dagblad (FD) de hand op heeft gelegd.

De regels om in te grijpen bij zwakke banken door DNB zijn na de economische crisis al verscherpt. Het CPB bepleit dat de maatregelen die zijn vastgelegd in een 'interventieladder', nog altijd te vrijblijvend zijn.

Er zou een bindend raamwerk moeten komen, waardoor de toezichthouder wordt gedwongen om sneller in te grijpen.

Slap ingrijpen

Momenteel is het beleid van banktoezichthouders te zeer afhankelijk van prikkels in plaats van bindende regels, stellen de onderzoekers. Dit vergroot de kans dat zij laat en slap ingrijpen wanneer een bank in zwaar weer dreigt te komen.

Hierdoor neemt de kans op een faillissement van de bank toe. Vroeg ingrijpen vergroot de kans op herstel; naarmate een bank verder in de problemen raakt, wordt het duurder en ingewikkelder om oplossingen te vinden.

De onderzoekers baseren hun rapport op de Verenigde Staten, waar de regels over ingrijpen minder vrijblijvend zijn dan in Nederland. Zo is de marktwaarde van het eigen vermogen van een bank een goede indicator om het beleid op te baseren, aldus het CPB.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie