Kredietwaardigheid Griekenland omlaag

AMSTERDAM - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van de Griekenland verlaagd. Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag.

S&P verlaagt de beoordeling van 'BB-min' naar 'B'. De kredietbeoordelaar reageert hiermee op de huidige besprekingen rond de schuldencrisis van het noodlijdende Zuid-Europese land.

De voorwaarden waarvoor Griekenland geld leent worden misschien aangepast. Het land zou ook een nieuwe lening kunnen krijgen.

Volgens S&P is er hierdoor een grotere kans dat private schuldeisers ook zullen moet inleveren op de leningsvoorwaarden.

Griekse overheid

De Griekse overheid reageerde scherp op de nieuwe beslissing van S&P. Volgens het Griekse ministerie van Financiën is de maatregel van S&P slechts gebaseerd op geruchten en stukken in de media, en niet op feiten.

''Als dergelijke beslissingen worden genomen op basis van geruchten, wordt hun waarde sterk in twijfel getrokken.''

Griekenland heeft nu een lagere kredietwaardigheid dan Egypte of Turkije. Griekenland heeft al een tijdje een zogenaamde 'junk' oordeel. Dit betekent dat bijvoorbeeld institutionele beleggers geen Griekse obligaties mogen kopen.

Weinig vertrouwen

S&P heeft weinig vertrouwen in de hervormingsmaatregelen van Griekenland. De Griekse belastinginkomsten zouden tegenvallen en een verbetering van het belastingensysteem is twijfelachtig.

"Wij geloven dat verdere maatregelen om de doelen (van de EU en het IMF) te halen politieke en sociale druk veroorzaakt", aldus S&P in een toelichting. "Die druk kan weer de slagkracht van de Griekse overheid ondermijnen om te voldoen aan het programma van de EU en het IMF."

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie