AMSTERDAM –  De nieuwe regels waarmee banken en verzekeraars de komende jaren te maken krijgen worden te snel ingevoerd. Te veel voorschriften worden tegelijk ingevoerd en deze zijn niet goed op elkaar afgestemd.

Dat zegt ING-topman Jan Hommen maandag in het Financieel Dagblad.

“Het gaat om regels die misschien individueel wel goed zijn, maar in samenhang een potentieel risico vormen”, aldus de topman.

Banken moeten onder meer een grotere hoeveelheid geld achter de hand houden om financiële tegenvallers makkelijker te kunnen compenseren. Verzekeraars worden onder andere aangemoedigd minder te beleggen in aandelen.

Hypotheek

Hommen vindt dat er te veel wijzigingen in één keer worden doorgevoerd. “Het is te veel en te vlug. Wie gaat met deze nieuwe voorwaarden nog een hypotheek verstrekken met een vaste rente voor dertig jaar?”

De bankier denkt niet dat alle regels alsnog goed op elkaar afgestemd worden omdat er geen toezichthouder is die boven de overheid staat. Volgens de topman moet het toezicht op de financiële wereld verbeterd worden en kan dat alleen met een 'supranationale' verantwoordelijke.

Hommen zegt verder tegen de krant dat er tot zijn spijt zelfs geen Europese toezichthouder is aangesteld. Eerder klaagde ABN Amro-topman Gerrit Zalm in dezelfde krant al over dit probleem.