FNV Bondgenoten dreigt eigen koers te varen

AMSTERDAM - Als de bonden van de FNV zich niet aansluiten bij de pensioenplannen van FNV Bondgenoten, gaat deze grootste bond zijn eigen koers varen.

Dat staat in een interne presentatie van voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk. De voorzitter houdt die presentatie maandagochtend voor zijn achterban, schrijft De Telegraaf.

Later maandag gaat Van der Kolk naar Amsterdam om de eisen daar voor te leggen aan het hoofdbestuur van de FNV. Dat staat onder leiding van Agnes Jongerius en de overige achttien bondsvoorzitters.

Uit de presentatie blijkt volgens de krant dat de FNV nog steeds 'tot op het bot' is verdeeld over de inzet voor de onderhandelingen met de werkgevers en het kabinet over een nieuw pensioenstelsel.

Begin april werd een adempauze in de onderhandelingen ingelast. Dat was nodig om binnen de FNV overeenstemming te krijgen.

Koers

De actie van maandag zou een uiterste poging zijn om de bonden op één lijn te krijgen. "Anders varen we een eigen koers", stelt Van der Kolk. De werkgevers en de FNV vakcentrale willen dat bij de pensioenen meer indexatiemomenten worden ingevoerd.

Dat betekent dat er meer momenten zijn dat het pensioen aan de inflatie wordt aangepast. FNV Bondgenoten wil juist meer zekerheid voor de werknemer.

Een interne werkgroep die de twee verschillende modellen moest verzoenen opperde om ze naast elkaar te laten bestaan. Van der Kolk ziet dat echter niet zitten.

Tip de redactie