AMSTERDAM – Ierland verwacht de schuld te moeten herstructureren in de komende drie jaar. Dit meldt de Ierse krant Irish Mail on Sunday op basis van uitspraken van een anonieme minister van de regerende partij Fine Gael.

Ierland hoopt dat Griekenland de deur opent voor Ierland om ook een herstructurering te kunnen overwegen. Een ineenstorting van de Griekse economie zou de EU-ministers laten realiseren dat Ierland de schulden niet terug kan betalen.

De minister benadrukt dat de leningen in goed overleg met de schuldeisers moeten worden geherstructureerd. "Dit doe je niet unilateraal, maar dit doe je met de steun van degenen die het geld aan je hebben geleend."

Een andere bron verklaarde ook dat Ierland niet zomaar van de immense schuld kan afkomen. "Dit is geen sprint, maar een marathon. Wie weet waar we zijn over drie maanden?"

Totale schulden

Ierland heeft vorig jaar een lening van 85 miljard euro gekregen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De totale schuld van het kleine land ligt op zo'n 250 miljard euro. Ongeveer 116 procent van het jaarlijkse bruto nationaal product.

Afgelopen donderdag verklaarde de Ierse premier, Enda Kenny, nog dat Ierland niet van plan was de schulden te herstructureren. "Ik denk dat we het aankunnen", aldus Kenny.

Alles over de eurocrisis in het dossier van NUzakelijk