TILBURG - De nieuwe directeur die bij De Nederlandsche Bank (DNB) verantwoordelijk wordt voor het toezicht op de banken komt van buiten de centrale bank. Dat zei DNB-president Nout Wellink maandag tijdens een interview op de universiteit van Tilburg.

''Ik twijfel er niet aan dat er voor toezicht iemand van buiten komt', zei Wellink, die eind juni aftreedt als president van DNB. De functie van Wellink wordt na zijn vertrek gesplitst.

Er wordt daarom momenteel gezocht naar een nieuwe topman voor het monetaire beleid en naar een nieuwe directeur voor het bankentoezicht.

Wellink gaf verder aan dat hij de Italiaan Mario Draghi een ''prima'' kandidaat vindt voor de opvolging van Jean-Claude Trichet als president van de Europese Centrale Bank (ECB). Wellink wordt zelf ook genoemd voor die functie. Draghi lijkt echter de grootste kanshebber.

Griekenland

Wellink toonde zich geen voorstander van een herstructurering van de schuldenlast van Griekenland. ''Dan zeg je eigenlijk: we hebben medelijden met je, geef ons de rekening maar. Dat moet je niet doen.''

Het kan wel noodzakelijk zijn om de looptijd van leningen te verlengen, aldus Wellink.

Eerder op de dag gaf de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou aan dat Griekenland zijn verplichtingen aan anderen kan blijven voldoen, als de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de looptijd van hun noodkredieten verlengen. Een lagere rente zou volgens hem ook helpen om herstructurering van de schulden te voorkomen.