NEW YORK - De effectenbeurs in New York is de week met winst begonnen. Zowel de Dow-Jonesindex als de technologiebeurs Nasdaq sloten maandag hoger. De Dow pakte 140,5 punten of 1,44 procent op ,78, de Nasdaq 27,8 punten of 1,53 procent op 1846,66.

Trekker onder de industriefondsen was onder meer chemieconcern DuPont dat bekendmaakte zijn vezelactiviteiten te gaan afsplitsen. Beleggers waardeerden dat met een stijging van ruim 4 procent.

Overigens waart het boekhoudspook nog steeds rond op de beursvloer. Energieconcern Enron heeft geen patent op het voeren van een schimmig financieel beleid. Tyco sloot zich eerder aan in de rij waar nu ook EMC Corp, wereldleider in de opslag van data, zich bij heeft gevoegd.

De grote vliegmaatschappijen deden goede zaken nadat een analist de verwachting uitsprak dat herstel ophanden is na de teruggang in de tweede helft vorig jaar. US Airways, Continental, United Airlines en KLM-partner Northwest Airlines telden stuk voor stuk procenten bij. Vliegtuigbouwer Boeing profiteerde van de opleving bij de luchtvervoerders.

De euro deed goede zaken. Aan het eind van de handelsdag in New York noteerde de Europese munt 0,8762 dollar. Dat was een stijging ten opzichte van het slot op vrijdag in New York maar een lichte daling vergeleken met het slot van 0,8775 dollar maandag in Amsterdam.