AMSTERDAM – Superbelegger Warren Buffett heeft de winst van zijn bedrijf Berkshire Hathaway flink zien zakken door de ramp in Japan. Verder haalde hij dit weekeinde op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering uit naar zijn voormalige manager Dave Sokol.

Berkshire Hathaway meldde (pdf) zaterdag dat de nettowinst in het eerste kwartaal 58 procent is gedaald naar 1,51 miljard dollar. In de eerste drie maanden van 2010 verdiende Buffetts bedrijf nog 3,63 miljard dollar.

De daling heeft met name te maken met de hoge kosten die er voor verzekeraars verbonden zijn aan de natuurramp in Japan, afgelopen maart. De aardbeving en tsunami kostte Buffetts bedrijf bijna 1,1 miljard dollar. Ook zakte het bedrag onder de streep door de natuurrampen in Nieuw-Zeeland en Australië.

Buffett drukte de hoop op het allereerste dividend aan aandeelhouders de kop in, bericht persbureau Reuters zaterdag.

Geschonden

Daarnaast sprak de meesterbelegger rake woorden over Dave Sokol, de gedoodverfde opvolger voor de inmiddels 80-jarige Buffett.

Volgens Buffett heeft Sokol de ethische normen van het bedrijf geschonden, schrijft persbureau Bloomberg. Hij kocht in januari aandelen in het bedrijf Lubrizol en prees het vervolgens als overnameprooi aan de superbelegger.

Begrijpen

Berkshire nam daarop het bedrijf over en zo kon Sokol een aardige duit in eigen zak steken. Korte tijd daarop vertrok Sokol bij Berkshire, maar toen was het kwaad al geschied.

Buffett zegt nooit te zullen begrijpen waarom zijn voormalig medewerker dat gedaan heeft.