AMSTERDAM – De Ierse regering heeft de groeiverwachting voor dit jaar verlaagd naar 0,75 procent. Eerder ging Ierland nog uit van een economische groei van 1,75 procent.

Dat heeft het Ierse ministerie van Financiën vrijdagavond bekendgemaakt (pdf). Dat is het gevolg van een zwakker dan verwacht eerste kwartaal.

De neerwaartse bijstelling kwam niet als een totale verwachting voor de markt. Eerder schroefde ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeivooruitzichten voor Ierland omlaag.

Voor volgend jaar gaat de Ierse regering uit van een groei van 2,5 procent terwijl het eerder nog een toename van 3,25 procent voorzag. In de periode 2013 tot 2015 voorziet Ierland rond de 3 procent groei.

Zwakker

Het begrotingstekort stijgt in 2011 naar verwachting naar 10 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar de regering is ervan overtuigd dat ze het tekort omstreeks 2015 terug kan dringen tot onder de drie procent.

De manier waarop de groei gerealiseerd wordt is "fundamenteel gewijzigd", verklaart het ministerie. De bijdrage die de binnenlandse vraag levert is verlaagd en die van de buitenlandse vraag juist verhoogd.

Ierland moest vanwege een bankencrisis eind 2010 een reddingspakket accepteren van de Europese Unie en het IMF ter waarde van 85 miljard euro.