BRUSSEL - Duitsland krijgt ondanks een sterk opgelopen begrotingstekort geen officiële waarschuwing van de Europese Unie. Alle twaalf 'Euro-ministers' van Financiën die maandagavond informeel bijeen waren, konden zich vinden in een compromis waarin Duitsland en ook Portugal de blamage van een 'gele kaart' wordt bespaard.

Dat is maandagnacht bekendgemaakt. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wilde Duitsland en Portugal op de vingers tikken. Maar de ministers, die het laatste woord hebben, zwichtten onder de druk van Duitsland.

De twee landen hebben plechtig moeten beloven dat ze streng op de begroting zullen letten, al hoeven ze hun plannen - die leiden tot grote tekorten - niet aan te passen. Eventuele meevallers moeten worden gebruikt voor het verminderen van tekorten. In 2004 moeten hun begrotingen (bijna) in evenwicht zijn, als de economie niet te zeer tegenwerkt.

Volgens diplomaten heeft de Commissie lang geprobeerd het compromis, in feite een overwinning voor Duitsland, tegen te houden. Maar na vijf uur vergaderen zei EU-commissaris Solbes (monetaire zaken) dat het een 'goed compromis' was. "De Raad heeft geantwoord op de inhoud van het Commissiedocument", zei hij. In het bereikte akkoord staat dat de Commissie terecht de procedure van een 'gele kaart' is begonnen.

Officieel wordt de zaak pas dinsdag afgehamerd, wanneer alle vijftien EU-ministers aanwezig zijn en niet alleen de twaalf uit de eurolanden.

Duitsland heeft de afgelopen weken overduidelijk gemaakt dat het een 'waarschuwing' in het kader van het Stabiliteitspact voor de euro niet pikt. Het land onderstreept dat het veel last heeft van de economische neergang en wijst er fijntjes op dat het de grootste nettobetaler van de Europese Unie is.