BRUSSEL - De Europese Commissie heeft twee onderzoeken geopend naar misstanden op de markt voor zogenoemde Credit Default Swaps (CDS).

Dat is een financieel instrument waarmee investeerders zich kunnen verzekeren tegen wanbetaling op een lening van een bedrijf of staat.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil weten of spelers op de CDS-markt verboden afspraken maakten en/of misbruik hebben gemaakt van hun dominante positie.

Zestien banken

De commissie richt zijn vizier op zestien banken, van JP Morgan, Barclays, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC tot Royal Bank of Scotland. Daarnaast onderzoekt de commissie ook Markit, de toonaangevendste verstrekker van informatie op de CDS-markt.

Het tweede onderzoek is gericht tegen negen van de zestien banken en ICE Clear Europa, de leidende organisatie van de CDS-markt die betalingen en leveringen op de beurs afwikkelt.

Het onderzoek moet bijdragen aan een beter functioneren van financiële markten en dus aan een duurzamer herstel, aldus Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) vrijdag. De CDS-markt lag al onder vuur door de schuldencrisis in de eurozone. De vaak ondoorzichtige handel zou speculaties tegen zwakkere landen als Griekenland hebben versterkt.