DEN HAAG - Thuiszorginstellingen Stichting Careyn Zuwe Aveant en de Stichting Vierstroom krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) boetes opgelegd van respectievelijk ruim 1,3 miljoen euro en 3 miljoen euro voor het overtreden van de mededingingsregels.

Dat maakte de NMa vrijdag bekend.

De twee instellingen werkten eerder samen binnen Caraat. Bij de ontvlechting van de samenwerking maakten de twee volgens de NMa vergaande afspraken om de onderlinge concurrentie te beperken via marktverdeling.

''Een ernstige overtreding van de Mededingingswet'', aldus de NMa. Vierstroom had al een sterke positie op de markt in Midden-Holland, zodat nieuwkomer Careyn geen kans kreeg.

Dans ontsprongen

In een andere zaak ontsprong de Stichting Viersprong de dans. De NMa vond daar onvoldoende bewijs om een boete op te leggen aan thuiszorginstellingen Stichting Florence, Stichting Vierstroom en de Stichting Thuiszorg Groot Rijnland (nu Stichting ActiVite).

Vooral Vierstroom reageert boos op de 'onrechtvaardige' boete. De klanten zullen de dupe worden, voorspelt de stichting in een reactie. ''Met drie miljoen euro kun je vijftig verpleegkundigen aan het werk zetten.''

Beide thuiszorgorganisaties kondigen aan de boetes te zullen aanvechten.

Prioriteit

De kartelwaakhond laat verder weten dat de thuiszorg niet langer prioriteit is. De NMa vindt dat de sector genoeg slagen heeft gemaakt.

''Dat betekent dat we terugschakelen naar het normale toezicht'', aldus waarnemend voorzitter Henk Don. Wel waarschuwt hij dat als er toch nog misstanden worden aangetroffen, hoge boetes dreigen.

Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de NMa rekening gehouden met de financiële draagkracht van de instellingen; die mogen niet failliet gaan als gevolg van een boete van de NMa.

Vorig jaar legde de NMa in totaal voor 137,3 miljoen euro aan boetes op. De hoogste boete die de mededingingsautoriteit ooit uitdeelde is de 93,6 miljoen euro voor kartelvorming bij de grond-, weg- en waterbouw in 2005. Een meelkartel kreeg vorig jaar 81 miljoen euro boete om de oren.