DEN HAAG - De Nederlandse Mededingsingsautoriteit (NMa) verdenkt in ieder geval vijftien handelaren in huizen en bedrijfspanden van het maken van kartelafspraken op executieveilingen.

In het onderzoek naar de handel en wandel op gedwongen veilingen van onroerend goed heeft de kartelwaakhond nog enkele honderden handelaren op de korrel, aldus de NMa donderdag.

De rest kan later dit jaar stappen van de kartelwaakhond verwachten. De vijftien tegen wie nu rapport is opgemaakt waren betrokken bij zo'n 3000 verdachte executieveilingen door heel Nederland, in in ieder geval de periode van juni 2000 tot december 2009.

Veiling

Huizenbezitters die hun huis noodgedwongen moesten verkopen, kunnen volgens waarnemend NMa-voorzitter Henk Don gedupeerd zijn als gevolg van de vermeende afspraken tussen de handelaren. De handelaren zouden het biedproces tijdens de veiling onderling hebben afgestemd door zo laag mogelijk te bieden ten koste van de huiseigenaar.

''Vervolgens werden op zogeheten ‘naveilingen’ de panden binnen het kartel ‘doorverkocht’ voor een veelal hogere prijs waarna het verschil (de winst) onderling werd verdeeld'', aldus de NMa. ''Dergelijke afspraken vormen een ernstige overtreding van de Mededingingswet.''

Belastingdienst

De NMa kwam op het spoor van de mogelijke kartelafspraken via de Belastingdienst. Die stuitte volgens de NMa op ''voor de NMa relevante informatie''. Op basis daarvan is de NMa een onderzoek begonnen.

Volgens de NMa bestaat bij gedwongen veilingen een hoog risico op mededingingsrechterlijke problemen. Zo is de informatie vaak beperkt en moet de koper veel risico's voor zijn rekening nemen. ''De uiteindelijke kosten zijn daardoor lastig in te schatten.''

Particulieren laten zich daardoor vaak afschrikken waardoor executieveilingen vrijwel het domein van handelaren worden, die elkaar daar veelvuldig tegenkomen.

Het verschaffen van meer informatie en het houden van meer bezichtigingen zou volgens de NMa kunnen helpen.

Schadelijk

''Dit zijn hele schadelijke ontwikkelingen'', aldus Hans André de la Porte van VEH  in reactie op het nieuws.

''Het bevestigt de vermoedens die wij al langer hadden.'' Volgens De La Porte signaleerde de Vereniging Eigen Huis jaren geleden al dat particuliere kopers bij gedwongen verkopen werden weggekeken.

Volgens de VEH worden niet alleen de verkopers van de huizen of panden benadeeld, maar ook de banken en bijvoorbeeld het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die uitvoering geeft aan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

''Huizen worden gewoon drie keer verkocht. Eerst op de officiële veiling, dan op de 'naveiling' en vervolgens worden ze opgeknapt en doorverkocht.''