TOKIO - De Japanse industrie heeft in maart zware klappen gehad van de aardbeving en de tsunami van 11 maart en de kernramp. Ook de bredere economie loopt flinke averij op door de gebeurtenissen.

Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid donderdag naar buiten bracht.

De Japanse industriële productie kelderde in maart met 15,3 procent vergeleken met een maand eerder. Dat is de sterkste krimp sinds de metingen begonnen in 1953, kort na de Amerikaanse bezetting van Japan.

Door de rampen werd de toelevering van onderdelen ernstig onderbroken waardoor Japanse bedrijven hun productie moesten stilleggen. Ook hadden ze last van stroomtekorten door de ramp met de kerncentrale van Fukushima.

Honda

Zo werd donderdag nog bekend dat de winst van Honda flink gedaald is door de aardbeving. In de eerste drie maanden van dit jaar zakte de operationele winst ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder met 52 procent naar 46,21 miljard yen (380 miljoen euro).

Vanwege de enorme impact van de ramp in Japan wil het Japanse concern geen schatting doen voor het komende boekjaar. Het concern heeft geen idee hoe snel de toeleveringsbedrijven die door de ramp zijn getroffen weer auto-onderdelen kunnen leveren.

Eerder werd al bekend dat Toyota, Mazda, Mitsubishi en Suzuki de productie flink moesten bijstellen. Ook Sony heeft last van de ramp.

Economische groei

De Japanse overheid verwacht nu dat de economie dit boekjaar, dat loopt tot april volgend jaar, met slechts 0,6 procent zal groeien. Eerder werd op een groei gerekend van 1,6 procent. In het jaar daarop is sprake van herstel met een verwachte groei van 2,9 procent, aldus de overheid.

Lees alles over de ramp in Japan