AMSTERDAM - TomTom nv verlaagt zijn omzetverwachting voor 2011 vanwege tegenvallende verkopen van losse navigatieapparaten in de VS, zo meldt het bedrijf woensdag bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers.

Het bedrijf uit Amsterdam verwacht nu dat de omzet dit jaar zal uitkomen tussen de 1,425 miljard euro en 1,475 miljard euro, tegen een eerdere omzetverwachting van ongeveer 1,52 miljard euro, de omzet in 2010.

De reden voor de omzetwaarschuwing ligt in de VS, waar sprake was van een "meer negatieve trend tegen het eind van het kwartaal".

In Europa zijn de verkopen van losse navigatieapparaten "min of meer" in lijn met de eigen verwachting.

Verwachting

Chief Executive Harold Goddijn zei tijdens een telefonische toelichting op de resultaten dat TomTom zijn verwachting voor de daling van de marktomvang in 2011 neerwaarts heeft bijgesteld naar 15 tot 20 procent, tegen eerder 10 tot 15 procent.

De Amerikaanse markt krimpt sneller, volgens de topman en oprichter om verschillende redenen, waaronder het nog altijd zwakke consumentenvertrouwen en concurrentie van navigatie op smartphones, zoals op smartphones van Nokia Corp. en smartphones die bestuurd worden door Google Inc's Android.

Navigatieapparaten

De verkoop van losse navigatieapparaten is nog altijd de belangrijkste bron van inkomsten voor het bedrijf.

De winstverwachting voor 2011, een winst per aandeel ongeveer gelijk aan de 0,49 euro in 2010, blijft gehandhaafd.

In het eerste kwartaal van 2011 boekte TomTom een omzet van 265 miljoen euro, een daling van 1,1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst steeg naar 11 miljoen euro van 3 miljoen euro.

Analisten rekenden vooraf op een winst van 1 miljoen euro op een omzet van 272 miljoen euro.

Het aandeel sloot dinsdag op 6,31 euro.