CHICAGO - Twee oud-bestuurders van de vrachtdivisie van Air France zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens betrokkenheid bij het maken van verboden prijsafspraken met andere luchtvaartmaatschappijen.

Als zij veroordeeld worden, kunnen zij tot tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Een onderzoeksjury in Chicago stelde de oud-toplieden Marc Boudier en Jean Charles Foucault dinsdag officieel in staat van beschuldiging. Zij zouden tussen 2004 en 2006 met bestuurders van concurrerende bedrijven afspraken hebben gemaakt over de prijzen en toeslagen voor vrachtvervoer van een naar de VS.

Air France en zustermaatschappij KLM, die samen de luchtvaartgroep Air France-KLM vormen, gaven in 2008 al toe dat zij betrokken waren geweest bij kartelvorming op het gebied van luchtvracht naar de VS. Zij kregen boetes opgelegd van in totaal 350 miljoen dollar.

De Europese Unie legde Air France-KLM vorig jaar voor vergelijkbare vergrijpen boetes op van in totaal bijna 330 miljoen euro. Het bedrijf vindt die straf te hoog en heeft beroep aangetekend. Het moet zich tevens verweren tegen forse schadeclaims van klanten die zeggen te zijn benadeeld door de prijsafspraken.