LAUWERSOOG - Garnalenvissers hebben dinsdag massaal gehoor gegeven aan de oproep van vissersvereniging Hulp in Nood om in staking te gaan. Vrijwel de hele vloot ligt stil, zei een woordvoerder van de vereniging maandag.

De vissers protesteren met de actie tegen de ''schandalig'' lage prijs die ze voor de garnalen krijgen.

De prijs zou te laag zijn om hun kosten te dekken. De prijs is als gevolg van een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gedaald van 1,97 euro naar 1,29 euro per kilo.

De kartelwaakhond heeft bepaald dat de vissers geen prijsafspraken mogen maken.

Marktniveau

Een woordvoerder van de NMa wijst erop dat de vissers in het verleden hun prijs bepaalden via een kartel. Nu dat kartel is verboden, is de prijs gezakt naar ''een meer normaal marktniveau''.

Toen het kartel nog bestond, zijn heel wat vissers in de lucratieve garnalenvisserij gestapt. Het probleem is volgens de NMa dan ook niet zozeer de prijs, maar het feit dat nu sprake is van overcapaciteit in de markt.

Vloot

Volgens de vissersvereniging is zeker 98 procent van de vloot niet uitgevaren. In totaal gaat het om ongeveer 350 schepen, inclusief schepen van Deense vissers, aldus de woordvoerder.

Door de staking ligt de handel in verse garnalen voorlopig stil. De groothandel beschikt nog wel over voldoende diepvriesvoorraden. Dinsdag komt de vissersvereniging in een vergadering bijeen om zich over de situatie te beraden.