LEIDSCHENDAM - Voor het toerisme en de supermarktbranche was het een gedroomde Pasen. Niet eerder bleven zoveel toeristen in eigen land en nog eens een recordaantal buitenlandse bezoekers kwam naar Nederland.

Alle bezoekers samen brachten een recordbedrag van 750 miljoen euro in het laatje.

Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) deed de horeca het overwegend goed. Alleen bedrijven zonder terras hadden het nakijken.

De meubelboulevards beleefden dit jaar minder drukke paasdagen dan normaal. Door het mooie weer bleven bezoekers weg.

Het paastoerisme heeft dit jaar met dank aan het mooie weer en het feit dat Pasen erg laat valt, alle records gebroken. Toeristen gaven meer geld dan ooit uit aan overnachtingen, eten, drinken en amusement.

Records

Nederlandse toeristen spendeerden daar 550 miljoen euro aan. De buitenlandse gasten, waarvan 65 procent Duitsers, gaven nog eens 200 miljoen euro uit. '

'Ook qua bestedingen verbreekt Pasen 2011 hiermee alle records’’, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) maandag.

Paasomzet

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, voorspelt een paasomzet van 732 miljoen euro, zo'n 2,5 procent meer dan vorig jaar, toen de omzet op 713 miljoen euro uitkwam.

Voor de horeca in Scheveningen betekende het paasweekeinde topdrukte. Strand Nederland meldt dat de strandpaviljoens allemaal tevreden zijn. Hotels in West-Brabant profiteerden van de populariteit van de Zeeuwse stranden, in Zeeland zelf zaten de hotels zo goed als vol. Het Amsterdamse Rembrandtplein was gerenoveerd en wel weer een trekpleister in de hoofdstad.

Terrassen

De cafés in de steden raakten volgens KHN pas laat in de avond goed gevuld, omdat mensen zolang mogelijk op de terrassen bleven zitten. ''De branche is blij met deze dagen met goede omzetten’’, aldus KHN. ''Dat hadden we nodig.''

Volgens een woordvoerder hebben vooral strandpaviljoens, ijssalons en cafetaria's geprofiteerd van het mooie weer. ''Horecagelegenheden met een terras hebben goede zaken gedaan.''

Bekijk alle lezersfoto's van Pasen op NUfoto.nl