TROLLHÄTTAN - Het blijft onduidelijk wanneer autofabrikant Saab de productie kan hervatten. Strenge eisen van de Europese Investeringsbank (EIB) maken de toekomst van het Zweedse bedrijf nog altijd onzeker.

Dat liet Saab, dat sinds vorig jaar eigendom is van het Nederlandse Spyker Cars, dit weekeinde weten.

''We hebben overeenstemming met de EIB, maar de voorwaarden zijn zeer streng'', zei een woordvoerder van Saab tegen persbureau Reuters.

Daardoor blijft het onzeker wanneer de productie kan worden hervat, voegde hij eraan toe. Spykertopman Victor Muller wilde zondagochtend niet op de berichten reageren.

Geldproblemen

De fabrieken van Saab liggen al ruim twee weken stil omdat het bedrijf zijn toeleveranciers niet kan betalen. Spyker wil de geldproblemen oplossen door fabrieken en ander vastgoed van Saab te verkopen aan de Russische investeerder Vladimir Antonov en het vervolgens terug te huren.

Hiervoor is echter toestemming nodig van de EIB, die de overname van Saab vorig jaar faciliteerde met een noodkrediet van 400 miljoen euro.

Nieuwe regeling

Het krediet zou onder de nieuwe regeling met de EIB worden beperkt tot 280 miljoen euro. Daarvan heeft Saab al 217 miljoen euro opgenomen.

Volgens bronnen rond de onderhandelingen zou de EIB eisen dat Saab het geleende geld terugbetaalt binnen 90 dagen na de uitvoering van de deal met Antonov.

Woordvoerders van Saab, Antonov en de EIB gaven zelf niet aan welke strengere eisen de EIB precies heeft gesteld.