AMSTERDAM – De Japanse economie zal waarschijnlijk krimpen in de eerste helft van dit jaar door de gevolgen van de natuurrampen. Dit heeft de gouverneur van de centrale bank van Japan toegegeven tegenover The Wall Street Journal.

“We verwachten nu dat de productie en het bruto nationaal inkomen zullen krimpen in het eerste en het tweede kwartaal”, zegt Masaaki Shirakawa, zo schrijft de Amerikaanse zakenkrant zaterdag.

Het grootste probleem voor Japan is het gebrek aan productie. Er is nog vraag naar producten, maar hier kan niet aan worden voldaan. “Als de productiecapaciteit weer herstelt, dan zal de Japanse economie weer gaan groeien”, aldus Shirakawa.

Openheid

Veel analisten hebben al de verwachting uitgesproken dat de Japanse economie een krimp zal ondergaan de komende tijd, maar het is zeldzaam dat de gouverneur van de Japanse centrale bank hier openheid over geeft.

Volgens analisten is de Japanse economie van januari tot maart van dit jaar gekrompen met 0,22 procent. Zij verwachten dat van april tot juni de economie krimpt met 2,83 procent. Shirakawa verklaarde dat als het nodig is, de Bank of Japan actie zal ondernemen.

Elektriciteitstekorten

Door de instabiele kernreactoren vlabij Fukushima wordt Japan nog steeds geteisterd door elektriciteitstekorten. De gouverneur neemt deze mee in zijn verwachting. Hij verwacht dat productieproblemen zullen aanhouden tot augustus.

Drie dagen na de aardbeving van 11 maart, verdubbelde de Japanse centrale bank het inkoopprogramma van risicovolle producten en bezittingen naar 122 miljard dollars (83 miljard euro). Deze maatregelen zijn effectief geweest, volgens de centralebankgouverneur.