AMSTERDAM – De verplaatsing van banen naar lagelonenlanden heeft vaak niet het beoogde resultaat. Door een slechte voorbereiding van een bedrijf zelf loopt de bedrijfsvoering in het nieuwe land vaak spaak.

Dit schrijft De Volkskrant zaterdag na een rondgang langs offshoringdeskundigen. KPN-topman Eelco Blok verklaarde deze week dat er 5000 werknemers bij KPN wegmoeten. Deze banen worden verplaatst naar India.

“Bedrijven denken: in land x kunnen ze dit werk veel goedkoper doen, dus als ik mijn activiteiten daarheen verplaats, levert dat kostenbesparing op. Zo simpel is het niet”, verklaart consultant Paul Tjia.

Cultuurproblemen

Henk Volberda, hoogleraar strategisch management bij de Rotterdam School of Management, verklaart dat 85 procent van de bedrijven die hun activiteiten verplaatsten niet tevreden is over de resultaten. Onder andere extra logistieke kosten, cultuurproblemen en taalproblemen worden genoemd als obstakels.

Volgens de deskundigen neemt de verplaatsing van banen naar lagelonenlanden nog steeds toe, maar is er minder aandacht voor van de media omdat het gemeengoed is geworden.