WASHINGTON/LONDEN - Het Britse olieconcern BP trekt 1 miljard dollar (686 miljoen euro) uit voor de wederopbouw van de Amerikaanse zuidkust. Dat heeft het ministerie van Justitie in Washington donderdag bekendgemaakt.

De kuststreek werd vorig jaar zwaar getroffen door een olielek bij een door BP gerund boorplatform in de Golf van Mexico.

De Amerikaanse autoriteiten spreken van de grootste hersteldeal ooit. Het geld wordt onder meer gebruikt voor het opbouwen van moerassen, het aanvullen van beschadigde en besmeurde stranden, het behoud van kwetsbare natuurgebieden en het herstellen van de zeewering.

BP huurde het boorplatform Deepwater Horizon, waar een jaar geleden een zware ontploffing was. Elf mensen kwamen om het leven en er ontstond een olielek. Pas na 87 dagen werd dat gedicht. In die periode stroomden vele miljoenen liters olie de zee in.

Rechtszaak

BP stelt dat het niet alleen verantwoordelijk is voor de ramp. Het olieconcern is een rechtszaak begonnen tegen de eigenaar van het boorplatform, het Zwitserse Transocean, en tegen het bedrijf Cameron International, dat beveiligingen op de installatie had geleverd.

Beide bedrijven moeten meebetalen aan schadevergoedingen en herstelwerkzaamheden, vindt BP. Transocean heeft donderdag een tegenaanklacht aangekondigd.