AMSTERDAM - Ondanks gemor van verschillende aandeelhouders krijgt de top van bierbrouwer Heineken een hoger salaris.

Ook kunnen bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer en financieel bestuurder René Hooft Graafland hogere bonussen tegemoetzien bij goede prestaties.

De aandeelhoudersvergadering stemde donderdag uiteindelijk toch in met het nieuwe remuneratiebeleid. Net als vorig jaar stemde een relatief grote groep (bijna 20 procent) tegen de nieuwe voorstellen.

Ook in 2010 was er sprake van een verhoging van de beloningen voor de top en gingen de voorstellen ondanks een tegenstemmende minderheid toch door.

Van Boxmeer ziet zijn salaris vanaf dit jaar met ruim 10 procent stijgen tot 1,05 miljoen euro. Verder verhoogt de raad van commissarissen de maximale bonus van Van Boxmeer tot 140 procent in plaats van 100 procent van het basissalaris.

Basissalaris

De bonus voor Hooft Graafland gaat dit jaar omhoog naar 100 procent in plaats van 75 procent van het salaris. Het basissalaris van de financieel bestuurder, wiens benoeming voor vier jaar werd goedgekeurd door de aandeelhouders, blijft dit jaar gelijk (650.000 euro).

De verhoging van de beloningen in de top is het gevolg van een wijziging van de zogenoemde 'peer group', oftewel vergelijkbare bedrijven. Dit komt door de internationalisering van Heineken.

De vakbond FNV Bondgenoten is fel tegenstander van de salarisverhoging voor de bestuurders van Heineken. De bond pleit voor een collectieve prestatiebonus. Op die manier profiteren alle managers en werknemers van de bierbrouwer als deze goed presteert.

Open brief

In een open brief aan de leden van de raad van bestuur van Heineken hebben de werknemers een oproep gedaan voor eerlijke deling van de bonussen. ''De kortetermijnbonus van de twee leden van de raad van bestuur over 2010 is hoog genoeg om alle 4.000 medewerkers 500 euro in handen te geven'', stelde FNV Bondgenoten in een verklaring.

''Het is allemaal niet zo ingewikkeld: Heineken heeft in 2010 weer een prachtig resultaat bereikt en grotendeels is dit dankzij de werknemersbijdrage aan efficiëntieverhogende en kostenreducerende programma’s'', aldus Fransien de Jong, bestuurder bij FNV Bondgenoten. Het is volgens haar ''hoog tijd'' dat ook de werknemers ''daar de vruchten van plukken”.