DEN HAAG - Na de forse krimp in 2009 lieten alle provincies het afgelopen jaar weer economische groei zien. Noord-Holland presteerde daarbij het best.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Ook in Noord-Brabant was sprake van duidelijk herstel. De provincies Utrecht en Friesland bleven landelijk gezien achter.

Nederlandse economie

In 2010 groeide de Nederlandse economie met 1,8 procent, Noord-Holland zat daar met een percentage van ruim 2 procent duidelijk boven. Noord-Brabant behaalde een groei van bijna 2 procent, de Brabantse zuidoostelijke regio zelfs ruim 3 procent.

Friesland presteerde het minst met een groeipercentage van 0,8 procent, Utrecht deed het net iets beter met 0,9 procent.

In de steden Amsterdam en Rotterdam was sprake van duidelijk economisch herstel, in Den Haag en Utrecht was dat minder.

Onderstaande kaart geeft de economische groei per provincie weer. Klikken op de provincie geeft een overzicht van de economische groei sinds 1996. De sterke groei in de provincie Groningen is te verklaren door het grote aandeel in de delfstoffenwinning (aardgas). Zonder deze sector bedraagt de economische groei in Groningen slechts 1,2%. De gegevens zijn afkomstig van het CBS.

(c)NU.nl/Jelle Kamsma

Sectoren

Het verschil in succes van de provincies is terug te voeren op sectoren waarin zij sterk zijn. Zo is Noord-Holland goed vertegenwoordigd in de groothandel, een sector die goed herstelde. En in de basismetaalindustrie, die het weer beter deed.

Noord-Brabant dankt de goede groeicijfers aan de betere omstandigheden in de industrie, die daar goed vertegenwoordigd is.

Friesland lijdt onder de sterke aanwezigheid van de slechtdraaiende bouwsector, Utrecht heeft last van een achterblijvende zakelijke dienstverlening. Ook bij de steden zijn dit de oorzaken voor de verschillen.