AMSTERDAM - Telecombedrijf KPN schrapt in Nederland duizenden banen. Dat maakte de onderneming donderdag bekend. In totaal worden 4000 tot 5000 arbeidsplaatsen geschrapt.

Het bedrijf wil daarmee de kosten fors verlagen. Het gaat om 20 tot 25 procent van het personeel. Of er gedwongen ontslagen zullen vallen, is onduidelijk. Later donderdag geeft KPN meer uitleg.

De sanering bij het bedrijf valt onder een meerjarenbesparingsplan tot 2015. KPN gaat voornamelijk snijden in zijn personeelsbestand door uitbesteding en ''offshoring van de back-office''.

Topman Eelco Blok, pas sinds kort aan het roer bij KPN, gaf in een verklaring aan negatieve trends te zien in Nederland. Hij is er van overtuigd dat de maatregelen de Nederlandse activiteiten versterken.

Investeren

Zo zal KPN bovenop de jaarlijkse 1,1 miljard euro aan investeringen in Nederland nog eens 100 miljoen extra investeren. Dit bedrag gaat onder meer naar het verbeteren en uitbreiden van het netwerk. 

Op 10 mei maakt het bedrijf meer details bekend rond de investeringen en de kostenbesparingen.

KPN benadrukt nu al dat de service-afdelingen, zoals de helpdesk, die in contact staan met klanten ontzien zullen worden. "Er wordt vooral gesneden in de backoffice en in het management", stelt Blok.

Overvallen

CNV-Publieke Zaak betreurt het banenverlies en wil zo snel mogelijk met KPN om tafel om te praten over verlenging van het sociaal plan.Vakbondsbestuurder Anselma Zwaagstra wil het besluit met cijfers onderbouwd zien. Het verbaast haar dat dit probleem ''opeens'' binnen een paar weken of maanden opduikt.

Voor Abvakabo FNV zijn gedwongen ontslagen onbespreekbaar. De vakbond is onaangenaam verrast door het nieuws. ''Er is hierover geen enkel contact met de bond geweest'', aldus de vakbondsbestuurder. Doorgaans doet KPN dat wel.

Van Herpen stelt dat het bedrijf elk kwartaal meer winst maakt. Wat hem betreft is er ''alle aanleiding voor een pittig gesprek''.

Winst

KPN verwacht dat de winst door tegenvallende ontwikkelingen op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie dit jaar lager uitkomt dan eerder werd voorspeld. KPN mikt nu op een bedrijfsresultaat (ebitda) van meer dan 5,3 miljard euro in 2011.

Eerder ging KPN nog uit van groei ten opzichte van 2010, toen het resultaat uitkwam op 5,5 miljard euro.

Klantgedrag

Door veranderd klantgedrag valt de omzet in Nederland lager uit dan verwacht, stelde KPN. Om die trend tegen te gaan wil het bedrijf nieuwe abonnementsvormen introduceren, met mobiele internetdiensten als uitgangspunt. Die moeten de daling van het normale bel- en sms-verkeer opvangen.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive