AMSTERDAM - Het salaris van Nuon-topman Huib Morelisse is met zeventig procent verhoogd naar 750 duizend euro. Dat gebeurde zonder toestemming van de aandeelhouders van het energiebedrijf.

Morelisse krijgt daarnaast 724 duizend euro als goedmaker voor misgelopen inkomsten bij zijn vorige werkgever, Essent. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

De provincie Gelderland bezit 22 procent van de aandelen in Nuon en gaat bezwaar maken tegen de gevolgde procedure. De loonsverhoging had volgens een provinciewoordvoerder aan de aandeelhoudersvergadering moeten worden voorgelegd.

Nuon is voor 49 procent in handen van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall en mag volgens de Zweedse wet geen bonussen meer uitkeren.

Regelingen

De voorganger van Morelisse bij Nuon kon zijn vaste salaris van 440 duizend euro met bonusregelingen verhogen tot maximaal 748 duizend euro per jaar. De commissarissen hebben het vaste salaris met zeventig procent verhoogd, waardoor de oude bonusregeling volgens de krant een gegarandeerde bonus is geworden.

Nuon stelt dat het salarisbeleid niet is gewijzigd, maar dat alleen de uitvoering is veranderd. Een woordvoerder van Nuon zegt dat het salaris het resultaat is van de 'onderhandelingen tussen Morelisse en de raad van commissarissen'.

Beloningsbeleid

Het energiebedrijf wijkt af van het beloningsbeleid dat de provinciale aandeelhouders in 2006 hebben vastgesteld. Het salaris van de topman moet volgens dat beleid vergelijkbaar zijn met bedrijven als Schiphol en Connexxion. Met zijn driekwart miljoen zit Morelisse ver boven de bedragen bij deze ondernemingen.

De aandeelhouders bespreken de kwestie op 13 mei.