AMSTERDAM - Pakjesbezorger TNT moet het beheer over vier Italiaanse vestigingen tijdelijk afstaan zodat een gerechtelijk commissaris de bedrijven kan ontdoen van maffia-invloeden.

Dat bericht het Financieele Dagblad dinsdag.

Justitie neemt het beheer over de vestigingen in de regio Milaan de komende zes maanden over, nadat al in maart was gebleken dat TNT Express contracten had gesloten met maffiose bedrijven. De top van TNT in Nederland wist van niks, menen lokale rechters.

Antimaffiarechter Ilda Boccassini betoogde eerder dat het bedrijf slachtoffer is in deze zaak, waarbij sprake is van infiltratie van de maffiaclan 'Ndrangheta in de logistieke dienstverlening in Milaan en omgeving. Volgens de Italiaanse justitie dacht TNT met verschillende ondernaannemers in zee te zijn gegaan, terwijl het achter de schermen om een maffiose monopolie-organisatie ging.

Een woordvoerder zegt tegen het Financieele Dagblad dat het bedrijf blij is met de ingreep van Justitie en dat het om een 'puur Milanese' affaire gaat. Het postconcern beschikt in Italië in totaal over 130 filialen.