DEN HAAG - De bezuinigingen die het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM boven het hoofd hangen, gaan in het ergste geval vijfhonderd personeelsleden hun baan kosten. Hiervan zullen naar schatting tussen de twee- en driehonderd ontslagen gedwongen zijn.

Een woordvoerder van de HTM heeft maandag een bericht daarover van Omroep West en het AD bevestigd. In totaal moet de HTM 20 miljoen euro bezuinigen. Dit is het resultaat van diverse bezuinigingsronden op diverse overheidsniveaus.

Het grote aantal ontslagen zou onder meer het gevolg zijn van het schrappen van sommige tramlijnen en het schrappen van een aantal diensten in de avonduren.

De komende maanden moet duidelijk worden hoeveel van de bezuinigingen daadwerkelijk doorgaan.

Vakbonden en de vervoersmaatschappij overleggen volgens de zegsman nog op allerlei overheidsniveaus om de schade te beperken.

Aanbestedingsplannen

Daarnaast vreest de HTM, net als collega-vervoerders GVB en RET in Amsterdam en Rotterdam, de aanbestedingsplannen van het kabinet-Rutte.

Het kabinet wil het openbaar vervoer in de grote steden gaan aanbesteden. Maar de maatschappijen zijn bang dat dit ten koste zal gaan van de kwaliteit van het ov en dat het gepaard gaat met veel gedwongen ontslagen.

Actie

Personeel van de GVB en de RET voerden de afgelopen weken al actie tegen deze plannen. Woensdag is het de beurt aan de HTM.

Bussen, trams en Randstadrailtrams zullen een groot deel van de dag niet rijden in de hofstad. Ook is er een protestbijeenkomst op het Spuiplein in Den Haag.

De vakbonden hebben al meer en hardere acties aangekondigd als het kabinet niet terugkomt op zijn plannen.