AMSTERDAM – Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de schuldpositie van Griekenland onhoudbaar. Het IMF adviseert Griekenland binnen een jaar de schuld te herstructureren.

Dit meldde The Wall Street Journal zaterdagavond op basis van anonieme bronnen.

“Hoge IMF functionarissen hebben de betrokken partijen verteld dat ze snel een herstructurering moeten overwegen”, vertelt een bron tegenover de Amerikaanse zakenkrant.

Een herstructurering kan betekenen dat eigenaren van Griekse schulden hun geld niet meer terugkrijgen. Dit kan weer gevolgen hebben voor andere noodlijdende EU-landen.

Investeerders zijn dan minder snel geneigd geld uit te lenen aan bijvoorbeeld Portugal of Spanje waardoor die landen een hogere rente op hun schuld moeten betalen. Hier is de ECB vooral bang voor.

Versoepeling

Een herstructurering kan gepaard gaan met versoepeling van de IMF-leningen aan Griekenland, verklaarden de anonieme bronnen. Griekenland heeft nu 30 miljard euro geleend bij het IMF voor 3 jaar. Dit zou kunnen worden verlengd naar 7 jaar.

Ook Costas Simitis, ex-premier van Griekenland, verklaart dat Griekenland zo snel mogelijk de schulden moet herstructureren. “Een goed voorbereide herstructurering zal in essentie onze situatie verbeteren”, zegt Simitis. Dit meldt persbureau Reuters.

Architect

Simitis benadrukt dat het land zich wel moet houden aan de regels van de EU en het IMF. De voormalige premier was de architect van de Griekse toetreding tot de EU in 2001.

Dominique Straus Kahn, hoofd van het IMF, ontkent dat Griekenland een herstructurering moet overwegen. De Griekse minister van Financiën verklaarde eerder al dat Griekenland niet op zijn schulden wil gaan afschrijven.

Dossier eurocrisis