AMSTERDAM - IJsland vindt een mogelijke afwaardering van de kredietwaardigheid onterecht. Volgens de IJslandse minister van Financiën, Steingrimur Sigfusson gaat het juist beter met de economie van het land.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s maakte afgelopen woensdag bekend dat het de kredietwaardigheid van IJsland zou kunnen verlagen. S&P reageerde hiermee op de afwijzing van IJslandse kiezers van het referendum om Nederlandse en Britse spaarcenten terug te betalen. 

“Als je naar de onderliggende kracht van de IJslandse economie kijkt, dan doen we het best goed”, verklaart Sigfusson tegenover persbureau Reuters. “Er is weer sprake van economische groei en we zijn door de ergste crisis heen. We zijn op weg omhoog en een afwaardering op dit moment zou vreemd zijn.”

Terugbetaling

De IJslandse minister denkt niet dat de terugbetaling in gevaar komt door de afwijzing van het referendum. Nederland en Groot-Brittannië kunnen betaald worden door de verkoop van de inboedel van het failliete Landsbanki.

“Tenminste een derde van het bedrag wordt gedekt voor Kerstmis. De laatste schatting is dat we zelfs 100 procent kunnen leveren”, zegt Sigfusson. Binnen één tot drie jaar wordt het geld terugbetaald.