WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krijgt meer mogelijkheden om snel te waarschuwen voor gevaarlijke ontwikkelingen in de wereldeconomie.

Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zaterdag na afloop van de voorjaarsvergaderingen van het fonds.

Het IMF koppelt vanaf dit najaar de analyses van economische ontwikkelingen aan de onderzoeken naar de stabiliteit van de financiële sector. Op die manier wordt sneller duidelijk hoe groot de gevaren voor de internationale economie zijn.

''Dit wordt jaar één van het nieuwe multilaterale toezicht van het fonds'', aldus Strauss-Kahn.

Economische risico's

De economische risico's zijn nog altijd groot, bleek eens te meer bij de top van ministers van Financiën en centrale bankiers in Washington.

''We kampen nog altijd met de erfenis van de vorige crisis, terwijl er nieuwe risico's ontstaan'', concludeerde de Singaporese voorzitter van de bijeenkomst, Tharman Shanmugaratnam.

Hij wees daarbij op de onzekerheid over de economische gevolgen van de natuurrampen in Japan, de onrust in het Midden-Oosten en de sterk stijgende grondstofprijzen.

Cruciaal

Samenwerking is daarom cruciaal, benadrukte Strauss-Kahn. De coöperatie tussen de rijke landen en nieuwe economische grootmachten was echter ver te zoeken.

Zo haalde de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner opnieuw uit naar China, door te stellen dat effectieve samenwerking onmogelijk is als landen hun wisselkoers niet vrijuit laten bewegen.

Rijke landen

Zijn Braziliaanse collega Guido Mantega richtte zijn pijlen daarentegen op de rijke landen, die snelgroeiende economieën slechts aarzelend willen toestaan om de grote kapitaalstromen naar hun land te beteugelen.

''Het is ironisch dat landen die de crisis hebben veroorzaakt en hun eigen problemen nog moeten oplossen, het gedrag willen voorschrijven van landen die worden overladen met de gevolgen van hun beleid.''

Grote kapitaalstromen

De vaste wisselkoers van China en de lage rente in de Verenigde Staten en Europa zorgen voor grote kapitaalstromen naar landen als Brazilië.

De waarde van de Braziliaanse munt loopt daardoor sterk op, wat schadelijk is voor de export van het land. In een breuk met het verleden stelde het IMF afgelopen week vast dat maatregelen om die kapitaalstromen te controleren nuttig kunnen zijn.

Nederland

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers concludeerde zaterdag (plaatselijke tijd) na de voorjaarsvergadering van het IMF dat de positie van het IMF is versterkt.

Volgens Weekers groeit de wil om het IMF de centrale rol over te laten nemen die de G20 nu speelt bij het oplossen van problemen in de wereldeconomie. ''De conclusies daarover gingen verder dan in het verleden'', aldus de staatssecretaris.

''Er was nu ook steun van andere G20-landen zoals Frankrijk. Zij waren glashelder over het belang van een fusie van de G20 en het IMF, op het gebied van economische kwesties.''

Economische basis

Volgens Weekers mist de G20 de democratische basis van het IMF, waar de meeste landen met een bestuurszetel ook een groep andere landen vertegenwoordigen.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank, die ook aan de IMF-bijeenkomsten deelnam, sloot zich hierbij aan. ''Er moet natuurlijk wat gebeuren'', stelde hij. ''De gelegitimeerde instituten als het IMF moeten niet ondermijnd worden door andere verbanden, die over dezelfde zaken beslissingen gaan nemen.''

Bestuurszetel

Voor Nederland is een grotere rol van het IMF van belang omdat het land binnen die organisatie een grotere rol speelt dan in de G20. Nederland is officieel geen lid van die club van meest invloedrijke economieën, maar mag soms wel aanschuiven bij conferenties.

Bij het IMF neemt Nederland een bestuurszetel in. Die staat wel onder druk omdat Europa plaatsen moet afstaan aan opkomende economieën, maar via samenwerking met kleine landen als België denkt Nederland belangrijke invloed te kunnen houden binnen het IMF.