WASHINGTON - De risico's voor de internationale economie zijn groter dan gedacht. Dat zei de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink vrijdag (plaatselijke tijd) in Washington.

''De economische groeicijfers zijn momenteel beter dan verwacht , maar de risico's die boven water komen zijn ook groter dan we dachten'', zei Wellink aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van het IMF.

Hij wees daarbij op de stijging van de grondstoffenprijzen.

''De stijging van met name de olieprijs vindt nu in een eerdere fase van het herstel plaats dan vroeger. Dat geeft aan dat de opwaartse druk op de prijzen, als de conjunctuur verder verbetert, relatief groot kan zijn.'

Overheidstekort

Ministers en centrale bankiers spreken zaterdag bij het IMF over de gevaren voor de wereldeconomie. Daarbij zal onder meer worden gewezen op het enorme overheidstekort van de Verenigde Staten.

De plannen die president Barack Obama deze week presenteerde om dat gat de komende jaren te dichten konden Wellink nog niet echt overtuigen.

''Je moet oppassen met de bedragen die worden genoemd. Het lijkt groot, maar je moet het afzetten tegen de schaal van de Amerikaanse economie. De plannen zijn ook nog maar heel beperkt ingevuld, het is afwachten wat er uitkomt.''